Lesmedium

Dane za lesy spravovane urbarskym spolocenstvom

autor: Lesnicka
Zdedila som lesy, ktore spravuje urbarske spolocenstvo. Nepochadzam z okolia, kde sa lesy nachadzaju. Osobne som vsak vycestovala do daneho mesta aby som zaplatila dane. Platila som takmer o presnu polovicu menej dani ako mi vypocitala moja uctovnicka podla spoluvlastnickeho podielu a podla sadzieb. V rozhodnuti od obce je skoro polovicna vymera, zahrnuli o vela menej lesov v m2 ako je v skutocnosti v LV. Nechapem to. Vie mi to niekto prosim vysvetlit? Dakujem.

sekcia: Archívne fórum, 12.11 2012 17:20
autor: Marek
Keď ste boli na mestskom úrade, mali ste ich informovať, že výmera v rozhodnutí nie je v súlade so skutočným stavom a zaplatiť takú daň, akú treba.
Kľudne sa môže stať, že niekto zaplatil dane aj za pozemky, ktoré nie sú podľa katastra jeho, pretože len vyplatil sumu podľa rozhodnutia od obce, mysliac si, že na úrade vedia najlepšie koho je čo.
Vo vašom prípade, ak ste zaplatili menšiu daň ako ste mali a na úrade si to niekto uvedomí, môžu od vás dokonca žiadať sankcie za nezaplatenú daň a to aj napriek tomu, že ste vyplatili všetko podľa rozhodnutia. Veď na Slovensku je možné všetko!
12.11 2012 18:38
autor: Lesnicka
Pani na danovom urade vedela, ze platim menej dani, lebo som ju na to upozornila. Na otazku, preco je vypocet mensi mi dala vyhybavu odpoved a uzatvorila to s tym, ze je to v poriadku. Tieto pozemky su spravovane urbarskou spolocnostou, je mozne, ze oni zaplatili cast dani? Ak ano tak preco nie celu? Nemam z tohto dobry pocit.
12.11 2012 20:09
autor: Jozef1
Jozef1
Daň z nehnuteľností v prípade pozemkového spoločenstva s právnou subjektivitou platí pozemkové spoločenstvo ako ich užívateľ. Pri pozemkovom spoločenstve bez právnej subjektivity povinnou osobou na zaplatenie tejto dane sú spoločníci tohto spoločenstva.
Obec ako správca predmetnej dane stanovuje jej výšku formou rozhodnutia. Voči tomuto rozhodnutiu sa možno odvolať.
13.11 2012 9:42
autor: Vlado G
Jozef, musím dať pred tvojou odpoveďou klobúk dolu. Ja by som odpovedal iba v duchu spoločenstva s právnou subjektivitou, čo by obsahovalo otázku, že prečo platila, keď hromadne platí daň spoločenstvo. Ale aj tak, by si mala
Lesnicka napriek tomu preveriť, či už urbárske spoločenstvo neplatí daň a ona potom platila navyše. Lebo aj keď zákon hovorí jedno, kvôli takému viaczmyslenému zákonu ako je 181/195 môže byť daňová prax v jednotlivých obciach rôzna.
Avšak Lesnicka nevdojak narazila aj na ďalšiu skutočnosť. A to pravdepodobne na nesúlad spoluvlastníckeho podielu na liste vlastníctva a s tým, čo je v evidencii mestského úradu. Ten by mohol byť spôsobený tým,
že mestský úrad vychádza z evidencie spoločenstva, ktorá je pravdepodobne presnejšia ako sú údaje na liste vlastníctva. Je to spôsobené aj tým, že nie na listy vlastníctva boli prenesené podiely z pozemkovej knihy. Ale len tie, kde už došlo k nejakému presunu po dedení a podobne. To by však nebolo prvotnou príčinou ale to, že zlými zápismi v pozemkovej knihe došlo k tomu,
že dedič sa mohol dostať k nesprávnemu podielu. Aj keď to spoločenstvá odhalia, lebo im musí dať súčet podielov jednu celú, pre kataster to nie je smerodajné. Začne ich to trápiť až vtedy, keď sa na listy vlatníctva dostávajú postupne ďalšie podiely a podiely na liste vlastníctva presahujú jednu celú.
Kataster si však nenechá čierneho Petra u seba, ale vyhlási, že podiel je neurčený. Východiskom zo situácie je ROEP. Aspoň v tom, že jeho rozhodnutie sa stane písmom svätým. (Ak nedôjde voči nemu k odvolaniu).
Nuž je to schodnejšia cesta - nejako možno subjektívne priznať podiely, ako kontrolovať správnosť zápisov v pozemkových knihách a nesprávne zápisy opravovať súdnymi rozhodnutiami.
13.11 2012 10:55
autor: Lesnicka
Dakujem za vase odpovede.
13.11 2012 20:40
autor: neznámy
...ak sa lesy nachádzajú v ochrannom pásme, sú zo zákona oslobodené od dane.
16.2 2015 17:39