Lesmedium

Vykupenie urbariatu do osobneho uzivania - ako???

autor: Miki Harper
Hladam radu ake su moznosti vymedzenia konkretnej parcely pasienkov cca okolo 50á. Mam postavenu na pasienkoch chatu a kedze som vlastnik rad by som tuto oplotenu parcelu s chatou odpisal z urbariatu do osobneho resp. sukromneho vyuzivania. Bol by to prvy krok, nasledovala by transformacia na stavebny pozemok. Je to na humne blizko kanalizacie vody, elektriny a cesty takze v buducnosti uvazujem nad pripadnym predajom alebo stavbou domu. Prosim poradte.
sekcia: Archívne fórum, 15.10 2012 23:46
autor: šimon
tu chatu si - mám pocit - postavil na čierno
16.10 2012 9:37
autor: Vlado G
Nechce sa mi pozerať do zákona 181/1995 Z. z. o pozemkových spoločenstvách. Mám pred sebou akurát návrh nového zákona. Podľa neho by bolo možné časť spoločnej nehnuteľnosti oddeliť aj ak ide o prevod vlastníckeho práva k pozemkom zastavanými stavbami.
Samozrejme, že aj v takom prípade by to musel schváliť urbariát (ak nie aj jednotlivo, každý člen urbariátu). Už mi však nie je jasné, či by si aj musel
platiť urbariátu nejakú čiastku za vynímaný pozemok. Z vlastníckymi vzťahmi v urbároch som si nie načistom.
16.10 2012 11:43
autor: Miki Harper
chata stoji na koloch a teda nie je potrebne ziadne stavebne povolenie ani podmienka jej umiestnenia na stavebnom pozemku, vdaka za postrehy, najma ten druhy od Vlada. Niečo som si naštudoval a predpokladam že sa bude dat pozemok vydržať kedže tam chata stoji uz 10 rokov.
16.10 2012 23:22